Kto bol svätý Vincent de Paul?

Svätý Vincent de Paul (1576-1660) bol katolícky svätý, kňaz a misionár. Narodil sa vo Francúzsku do chudobnej rodiny, no vďaka svojmu talentu a vzdelaniu sa stal kňazom. Počas jeho života bolo Francúzsko postihnuté vojnami a chudobou, a tak sa Vincent de Paul venoval pomoci najchudobnejším a najzraniteľnejším.

Vincent de Paul bol zakladateľom mnohých charitatívnych organizácií, vrátane Lazaristov (tiež známi ako Misijná spoločnosť svätého Vincenta de Paul, vincentíni) a Dcér kresťanskej lásky, ktoré sa zameriavali na pomoc ľuďom v núdzi a šírenie kresťanského učenia. Bol tiež blízkym poradcom kráľa Ludvíka XIII. a jeho matky Anny Rakúskej.

Svätý Vincent de Paul je uctievaný ako patrón chudobných, dobročinnosti, misií, väzňov a kňazov. Jeho pamiatka sa slávi 27. septembra. Bol kanonizovaný v roku 1737 pápežom Klementom XII. a je jedným z najvýznamnejších svätcov katolíckej cirkvi.

Pápež František, homília 11. januára 2020

Ja začínam milovať, alebo môžem začať milovať, pretože viem, že On ma miloval ako prvý. Ak by nás on nemiloval, určite by sme my nemohli milovať